Surinaamse recepten die zijn overgevlogen naar Nederland

De Surinaamse en de Nederlandse historie hebben veel gemeen met elkaar. De landen zijn historisch met elkaar verweven en de landen zullen voor altijd aan elkaar gekoppeld blijven. Waar Nederland vroeger de dienst uitmaakte in Suriname, slaan de landen tegenwoordig meer en meer de handen ineen om elkaar te ondersteunen op verschillende gebieden, waaronder handel. Doordat Suriname en Nederland zo’n lange gedeeld historie hebben, zijn veel Surinaamse dingen overgevlogen naar Nederland. Hieronder vallen onder andere recepten. De Surinaamse keuken is een zeer uitgebreide en diverse keuken waar alle internationale keukens een puntje aan kunnen zuigen. In Nederland genieten we volop van verschillende Surinaamse gerechten. Enkele van de Surinaamse gerechten die in Nederland al volledig geïntegreerd zijn, zijn roti, Surinaamse nasi en Surinaamse bami. Deze drie Surinaamse gerechten zijn allen uniek van smaak en kenmerken zich door een unieke smaakervaring.

Roti

Als men aan Surinaamse recepten denkt is roti waarschijnlijk het eerste Surinaamse eten dat tot de gedachten komt. Roti is een veelzijdig gerecht waar iedereen van houdt. Roti bestaat uit een combinatie van aardappels, kip, diverse surinaamse groenten, eieren, diverse kruiden en rotivellen. Roti is de afgelopen decennia in Nederland steeds meer geaccepteerd en gewaardeerd geraakt. Het gerecht combineert diverse ‘basisgerechten’ met elkaar en heeft daarom een unieke smaak. De twee basisgerechten die met elkaar gecombineerd worden zijn de aardappels en de rotivellen. Door de combinatie van twee basisgerechten als stabiele basis van de maaltijd, is roti super voedzaam. Na het eten van een goede portie roti weet je gegarandeerd dat je maag goed gevuld is. Waar de rotivellen qua erg lijken op wraps, smaken ze totaal anders en zijn ze daarnaast ook nog eens een stuk voedzamer.

Surinaamse nasi

Nasi wordt niet direct geassocieerd met Surinaams eten. Dit komt omdat de nasi haar oorsprong kent in de Indonesische keuken. Het leuke van de Surinaamse keuken is dat deze ontstaan is door verschillende keukens vanuit de hele wereld met elkaar te combineren. Door de Indonesische invloeden in de Surinaamse keuken is echter een compleet nieuwe vorm van nasi ontstaan. De Surinaamse nasi lijkt qua structuur erg op de Indonesische nasi maar door de bereidingswijze smaakt deze totaal anders. Het verschil in smaak tussen beiden ontstaat voornamelijk door de andere kruiden die gebruikt worden in de Surinaamse nasi. Waar de Indonesische nasi vaak lijkt op droge rijst en smaak krijgt door de bijgerechten die hierbij geserveerd worden, kan de Surinaamse nasi ook los gegeten worden. De nasi is smaakvol en heeft geen andere additieven nodig om op smaak te komen. De nasi verkrijgt over het algemeen haar smaak door het toevoegen van een kruidenmix.

Surinaamse bami

Surinaamse bami is net als de Surinaamse nasi geen gerecht dat haar daadwerkelijke oorsprong kent in Suriname. Bami kent haar oorsprong in China maar is volledig opgenomen en overgenomen in de Surinaamse keuken. De Surinaamse bami is net als de Surinaamse nasi erg sterk van smaak en hoeft daarom niet per se gecombineerd te worden met additieven. Waar de Chinese bami met regelmaat door de Nederlandse consument geconsumeerd wordt, wordt de Surinaamse bami helaas nog vaak vergeten. Toch zie je de Surinaamse bami op steeds meer plekken opduiken. Dit komt door de heerlijke smaak van het Surinaamse gerecht. Naast de heerlijke smaak van Surinaamse bami is dit gerecht ook nog eens heel gemakkelijk te maken. De Surinaamse bami wordt gecreëerd door de bami te verwarmen in een bad van diverse kruiden. Hierdoor neemt de bami in het kookproces de smaken van de kruiden tot zich en dit resulteert in de krachtige smaak. De bami wordt geserveerd met kip en diverse Surinaamse groenten.